Már látom is magam előtt az első kérdéseteket: mi a francnak kell gamepad? PC-sek körében ez olyan feleslegesnek tartott dolog, mint nagymamám szerint a 3D gyorsító a mobiltelefonba.

Na de mégis, mikor van haszna egy gamepad-nek - ha van egyáltalán - és milyet érdemes venni?

Totál együtt érzek azokkal, akik kényszerből se használnának gamepad-et. Régen én is így gondolkoztam. Megszoktuk a billentyűzet + egér kombót, ráadásul egérrel sokkal pontosabban lehet célozni, akkor meg mi értelme van gamepad-el bohóckodni? Most mégis itt feszítek egy ilyennel, nem véletlenül.

Kétségkívül nem minden játékhoz való ilyesmit használni. Vannak azonban kivételek(különösen autós, illetve konzolról átírt játékok), amiket legalább olyan jól lehet vezérelni gamepad-el, mint egérrel. Sőt, van, amit jobban. De nem is ez a lényeg, hanem a KÉNYELEM.

Kényelem alatt meg nem csak a fogást értem, hanem azt, hogy befeküdhetsz az ágyba/fotelbe és onnan tolhatsz egy laza kört valamivel. Kétség kívül jobb kikapcsolódás, mint a gép előtt görnyedni, de még a fekve laptopozásnál is kényelmesebb.

Persze a gamepad élvezeti faktora négyzetesen arányos a képernyőd átmérőjével. Ezzel a túlbonyolított mondattal csak arra céloztam, hogy ha egy 106 centis LCD tv-vel kötöd össze a gépedet és úgy gamepad-ezel  a fotelből, már mindjárt nem tűnik akkora hülyeségnek az egész. Na de nem is kell ennyire elszállni, egy 19-21"-os monitor is megteszi. Vagy ha szerzel egy régi 72 centis képcsöves TV-t és rávarázsolod a játékot a megfelelő eszközökkel(lásd előző bejegyzésem), már úgy is király játékélményben lehet részed.

Na és milyen gamepad-et ajánlok? Én a képen látható modellt vettem meg, kb 2500 forintért. Adtak hozzá drivert, jól működik, minőség is rendben van, rezeg is. Egyetlen baj van vele, hogy a legtöbb játékban SEMMI beállítási lehetőség nincs kontrollerre. Tehát vagy jó, vagy nem. Ilyen pl a legújabb Tomb Raider, ahol minden tök jó, csak a jobb sticket nem érzékeli, tehát nem tudok fordulni. Hát kössz.

Szinte minden játék menüjében azt vettem észre, hogy xbox 360 gamepad-re optimalizálták. Úgyhogy ha visszamehetnék az időben, én USB-s xbox kontrollert rendelnék magamnak. Nektek is ezt ajánlom. Lehet persze mindenféle logitech, meg saitech, meg ilyeneket venni, sokszor komoly tízezrekért, de minek, ha minden pc-s játék xbox kontrollerre van kitalálva? Azt csak bedugod és megy, a többivel meg vagy megy, vagy nem, ha nem, akkor meg vagy feladod, vagy próbálsz hackelgetni, ami megint csak időhúzás. Úgyhogy xbox kontrollert ajánlok. Ha nincs pénz, akkor valami után gyártott kínait, azok se olyan rosszak.

Ha mégis az enyémhez hasonló kontrollert vásároltatok, akkor írok pár játékot, amivel tök jól működött és élvezhető is volt:

Psychonauts(3d platform)
Brütal Legends(3d csapkodós)
NFS: Most Wanted
NFS: Hot Pursuit
Super Meat Boy(platform)
Street Fighter X Tekken(verekedős)
Assassin's Creed III
Star Wars: Force Unleashed II

Amit próbáltam és nem ment a "gagyi" kontrolleremmel:

Tomb Raider Reboot(jobb stick nem reagál)
Star Wars: Force Unleashed(egyáltalán nem érzékelte)
Harry Potter 7 part 1(egyáltalán nem érzékelte)
L.A. Noire(jobb stick nem reagál)
Fable III(egyáltalán nem érzékelte)
Skyrim(egyáltalán nem érzékelte)
Portal II(jobb stick nem reagál)

Az itt felsorolt játékok egytől egyig egyértelművé tették a menüjükben, hogy tessék xbox kontrollert használni, ha másmilyen van, akkor sorry.

Szerző: RoliX  2013.04.07. 17:07 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezzukvagyne.blog.hu/api/trackback/id/tr985205738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása